Zastosowanie:
- Cukiernictwo i produkcja
deserów
- Mleczarstwo
- Wody aromatyzowane
- Wsady owocowe
- Piekarnictwo
- Produkcja lodów i
jogurtów
- Produkty instant
- Suplementy diety i farmaceutyki
Trudno sobie dzisiaj wyobrazić jak smakowałyby nam niektóre
produkty, gdyby nie dodawano do nich aromatów. Dotyczy to
wielu produktów spożywczych m.in. napojów,
lodów czy wyrobów cukierniczych. To właśnie
aromaty nadają produktom pożądane cechy smakowo - zapachowe.
Procesy, jakie zachodzą w trakcie przemysłowej produkcji żywności,
często powodują utratę smaku lub zapachu produktu. Aby je
zrekompensować, produkty wzbogacone są dodatkowymi aromatami.
Jako jedyna firma w Polsce, do produkcji aromatów w proszku
stosujemy unikalną technologię mikrokapsułkowania aromatu. Ta specjalna
technika, która "zamyka" aromat, w połączeniu z suszeniem
rozpyłowym pozwala otrzymać nam produkt, który nie traci
właściwości aromatyzujących w czasie przechowywania.
Dysponujemy szeroką ofertą aromatów słodkich i owocowych w
proszku, zawierających barwniki naturalne jak: beta-karoten, koszenila,
chlorofil, które pozwalają równocześnie na
zabarwienie gotowego wyrobu.
Naszym klientom dostarczamy najwyższej jakości kompozycje aromatyczne,
które pozwalają im tworzyć produkty o poszukiwanych przez
konsumentów walorach smakowych. Dysponujemy szeroką gamą
aromatów dla wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego oraz
przemysłu farmaceutycznego.
CAROTEX to
jedyna Polska firma posiadającą specjalistyczną wiedzę i doświadczenie
do tworzenia wszystkich aromatów w swojej ofercie od podstaw
używając wyłącznie pojedynczych surowców.